Які продукти утворюють з ліками небезпечну для життя суміш? З якими продуктами небезпечно поєднувати антибіотики, антидепресанти і парацетамол?
Чемпіоном по небезпечним зв'язкам з ліками є грейпфрутовий сік.
Гучний розголос в медичному світі отримала трагічна історія чоловіка, який загинув від передозування Ліпримару, популярного засобу для зниження холестерину.Але винні в цьому виявилися не ліки. До цього пацієнт лікувався цим препаратом багато років. Проблеми почалися, коли він пристрастився до свіжовичавленого грейпфрутового соку і випивав його щодня по 2-3 склянки. У результаті він помер від важкої ниркової недостатності.
Грейпфрутовий сік різко збільшує всмоктування багатьох ліків з кишечнику, і частина препарату, яка раніше проходила через травний тракт транзитом, починає засвоюватися.
Багато антибіотиків не "люблять" не тільки молочне, але і кисле - фрукти, соки, газовані води, сухе вино і будь-які страви, приготовані з оцтом.
Крім того, багато фірм випускають ці ліки і модифікації на його основі під різними назвами: Ефералган, Фервекс, Колдрекс, Тера-флю і т.д. Парацетамол міститься в більшості знеболюючих і протигрипозних засобів. Люди думають, що це різні препарати, роблять суміш, а в підсумку - передозування парацетамолу.
Абрикосовий сік не рекомендується вживати при ожирінні, виразковій хворобі, цукровому діабеті, коліті.
Морквяний сік протипоказаний при гастриті з підвищеною кислотністю, при загостренні виразкової хвороби шлунку, при колітах, проносах.
Сік черешні впливає на нирки, тому при запальних процесах його пити не рекомендується.
При цукровому діабеті сік з дині, банана, персика, аличі, груші, моркви та інших солодких фруктів вживають з обережністю і тільки після консультацій з лікарем.
Соки з кислих фруктів не рекомендується при хворобах печінки і жовчного міхура.
Сік з дині у деяких людей може викликати кропивницю, шкірний свербіж.
Чемпіоном по небезпечним зв'язкам з ліками є грейпфрутовий сік.
Гучний розголос в медичному світі отримала трагічна історія чоловіка, який загинув від передозування Ліпримару, популярного засобу для зниження холестерину.Але винні в цьому виявилися не ліки. До цього пацієнт лікувався цим препаратом багато років. Проблеми почалися, коли він пристрастився до свіжовичавленого грейпфрутового соку і випивав його щодня по 2-3 склянки. У результаті він помер від важкої ниркової недостатності.
Грейпфрутовий сік різко збільшує всмоктування багатьох ліків з кишечнику, і частина препарату, яка раніше проходила через травний тракт транзитом, починає засвоюватися.
Антибіотики
Антибіотики не можна поєднувати з жодними молочними продуктами. Кальцій, що міститься в них, пов'язує значну частину ліків, в результаті вони проходять крізь травний тракт, не всмоктуючись.Багато антибіотиків не "люблять" не тільки молочне, але і кисле - фрукти, соки, газовані води, сухе вино і будь-які страви, приготовані з оцтом.
Парацетамол
Дуже небезпечне поєднання випивки з парацетамолом. Категорично не можна намагатися послабити цим препаратом похмільний головний біль. Багато хто за це поплатився своєю печінкою і відійшов в інший світ.Крім того, багато фірм випускають ці ліки і модифікації на його основі під різними назвами: Ефералган, Фервекс, Колдрекс, Тера-флю і т.д. Парацетамол міститься в більшості знеболюючих і протигрипозних засобів. Люди думають, що це різні препарати, роблять суміш, а в підсумку - передозування парацетамолу.
Антидипресанти
Антидепресанти не поєднуються з алкоголем, особливо з червоним вином, молочними продуктами, сирами, яловичиною, рибою, сосисками, бобовими, шоколадом, кавою, печінкою, помідорами, ікрою, консервами, соєю, бананами. Знімаючи депресію ліками і приймаючи ці продукти, ви ризикуєте отримати серйозний гіпертонічний криз.Коли не можна пити соки?
Яблучний, сливовий, грейпфрутовий і лимонний соки не можна пити при виразковій хворобі шлунка і запальних процесах в кишечнику.Абрикосовий сік не рекомендується вживати при ожирінні, виразковій хворобі, цукровому діабеті, коліті.
Морквяний сік протипоказаний при гастриті з підвищеною кислотністю, при загостренні виразкової хвороби шлунку, при колітах, проносах.
Сік черешні впливає на нирки, тому при запальних процесах його пити не рекомендується.
При цукровому діабеті сік з дині, банана, персика, аличі, груші, моркви та інших солодких фруктів вживають з обережністю і тільки після консультацій з лікарем.
Соки з кислих фруктів не рекомендується при хворобах печінки і жовчного міхура.
Сік з дині у деяких людей може викликати кропивницю, шкірний свербіж.