Львів, Миколайчука, 9

Легенди і міфи офтальмології

Віднедавна хворі все частіше звертаються по консультацію не до лікаря, а до Інтернету. Там люди знаходять такі собі легенди про невтішні результати лікування, через які у них виникає недовіра до традиційної медицини. Ми вірішили з допомогою лікаря-консультанта клініки «ЛАЗЕР Плюс» Наталії Степась підтвердити або спростувати кілька популярних інтернет-міфів офтальмології.

- Пані Наталю, зважаючи на останні тенденції з визначення діагнозу та призначення курсу лікування за допомогою Інтернету, чи можна обходитися без огляду фахівця, коли справа стосується офтальмологічних проблем?

Не новина, що ситуація у країні у цілому та й у медицині зокрема сприяє певній недовірі до лікарів різних спеціальностей. Ми звикли звіряти свою думку з думками і відгуками сотень незнайомих людей, очікуючи від них поради. У кращому випадку ми йдемо за цим до найближчої аптеки, в гіршому — моніторимо Інтернет.

Однак, отримавши відповіді, варто задуматися, чи слід довіряти своє здоров'я незнайомцям, у компетентності та незаангажованості яких немає певності. В Інтернеті зокрема можна знайти багато інформації, яку по-іншому як міфом назвати важко.

- Побутує думка про те, що результати операції з лазерної корекції зору не завжди відповідають очікуванням. Це теж один із “міфів”?

- Первинні результати лазерної корекції будуть відомі вже після проведення ретельної діагностики зору, саме їх пацієнти клініки «ЛАЗЕР Плюс» обговорюють на консультації з головним лікарем. Лазерна корекція зору — це абсолютно прогнозована процедура, і ми гарантуємо, що ви отримаєте запланований результат.

- Чи виправданими є побоювання людей що корекція зору - болюча та небезпечна процедура?

- Завдяки спеціальним краплям під час операції око надійно знеболене, однак і справді після процедури можливий певний дискомфорт – такі деталі обговорюються з вашим лікарем. Лазерна корекция зору – це, напевно, одна з найбезпечніших процедур. Проте корекція – це все ж операція, і вона має незначний ризик ускладнень. Безпідставною також є думка про те, що через кілька років після корекції зір знову погіршується. Завдяки новітнім технологіям наші пацієнти можуть насолоджуватися бездоганним зором практично все життя.

- А наскільки дієвим є лікування глаукоми та катаракти з допомогою розрекламованих «чудодійних» крапель, масажерів й окулярів?

- Використання будь-яких очних крапель без попередньої консультації фахівця може призвести до непоправних наслідків, не кажучи вже про застосування препаратів, які продаються за допомогою звичайної реклами у газетах. Використання широкорозрекламованих окулярів та масажерів для очей, які, за численними відгуками на інтернет-форумах, повністю позбавляють навіть від найгірших захворювань за 2-3 сеанси, у деяких випадках справді може покращити самопочуття людей. Однак, у випадку таких серйозних захворювань як катаракта та глаукома, ці вироби можуть призвести до підвищення внутрішноочного тиску чи навіть спровокувати крововиливи у осіб з патологією судин, гіпертонією чи цукровим діабетом.

Більшість народних методів можуть щонайменше викликати серйозну алергічну реакцію, або ж позбавити пацієнта шансу на одужання. Скільки людей перевірили чи справді є ці диво вироби у Державному реєстрі медичної техніки та виробів медичного призначення перед тим, як довірити їм свій зір та навіть своє життя? Тож, перш ніж вдаватися до нетрадиційних методів лікування, раджу проконсультуватися зі спеціалістом для уникнення загострень існуючих офтальмологічних проблем.

Отже, основні поради – не займайтеся самолікуванням, перевіряйте надійність обраних виробів та препаратів, уважно читайте інструкції, за відсутності проблем з зором принаймні раз на рік проходьте профілактичне обстеження у офтальмолога, а у разі погіршення зору – негайно зверніться за допомогою до фахівців. 


Бережіть себе!