Львів, Миколайчука, 9

Стережіться чорнооких, або що розкаже колір очей

Легенди стародавніх греків розповідають про богиню ранкової зорі Ірис, що розкидає вранці по небу свою накидку, створюючи різнокольорові зорі. Звідси і виникла назва очної райдужної оболонки, що дивує нас різними відтінками від чорного до зовсім світлого - ірис.

І хоча забарвлення очей визначається лише кількістю пігменту меланіну, і відомо, що блакитні райдужки містять невелику кількість пігменту, сірі та карі - більшу, а червоні райдужки альбіносів пігменту взагалі не мають, сучасні психологи вважають, що за кольором райдужки можна судити про риси характеру людини.
І хоча забарвлення очей визначається лише кількістю пігменту меланіну, і відомо, що блакитні райдужки містять невелику кількість пігменту, сірі та карі - більшу, а червоні райдужки альбіносів пігменту взагалі не мають, сучасні психологи вважають, що за кольором райдужки можна судити про риси характеру людини. 

З одного боку, це схоже на правду і підтверджується багатьма на перший погляд переконливими доказами. З іншого - опис обумовленого забарвленням очей характеру відрізняється у європейських і східних народів. Якщо європейці часто бояться чорних очей, то на Сході "лихими очами" вважають саме блакитні.

Ще в XIX столітті фізіогномісти надавали кольору очей велике значення. За їхніми спостереженнями у чорнооких людей переважають розум і розважливість, прихильність до рідних, і, хоча вони рідко залишаються вірними своїм половинкам, все ж збереження родини для них завжди на першому плані. Володарі чорних очей - енергетично сильні люди, вони володіють великою життєстійкістю, ініціативою і неспокійним характером. Чорні очі свідчать про пристрасті людини. Таких людей не в змозі зупинити практично жодні перешкоди на шляху до улюбленого об'єкту.

Кароокі люди товариські, веселі, дотепні, запальні, але відхідливі, часто непостійні, користуються загальною прихильністю і вміють отримати від оточуючих все, що їм потрібно.

Надійність, працьовитість, старанність, образливість, сором'язливість і мрійливість властиві власникам світло-карих очей. Ці люди злегка нерішучі та схильні до лінощів, вони поступливі, скромні.

Люди з зеленуватими очима чесні, прямі, принципові, категоричні і дуже ревниві, їм важко пробачити і змиритися з обманом або зрадою близьких, тому в житті вони часто бувають нещасливими.

Людям з сіро-зеленими очима властива цілеспрямованість і сильна воля, можливі прояви незговірливості і жорстокості.

Люди з дуже світлими, майже білими очима спокійні, флегматичні, мовчазні, зазвичай мають міцне здоров'я, зовсім невибагливі. Але часто їх відрізняє величезна впертість і скупість.

Сіроокі люди розумні, розсудливі, вдумливі та допитливі. Серед них багато мислителів, інтелектуалів. Практичні, реалістичні, надійні, також терплячі, спокійні і самодостатні. Їх можна назвати доброзичливими мирними людьми. На них завжди можна покластися. Хоча холоднуватий пігмент очей не сприяє глибині почуттів і ніжності, зате з ними завжди почуваєшся, як за кам'яною стіною.

Темно-сірі очі уособлюють сміливість, упертість, цілеспрямованість, запальність і злопам'ятність їх власника, а сині - його зарозумілість, егоїзм, поривчастість і романтичність.

Особам з очима властива образливість, сентиментальність, часті зміни настрою, примхливість. Це романтики і мрійники, які все приймають близько до серця. В основному їхні почуття залишаються всередині, глибокі як океан, а зовні вони залишаються холодними як лід.

Результати спостережень за людьми дозволяють помітити залежність між кольором очей і внутрішнім енергетичним потенціалом людини, властивим йому від народження - упевненістю в собі, своїх силах, енергійністю, наполегливістю, здатністю до прийняття правильних рішень, фактично, лідерським якостям людини. Однак, користуйтеся цією класифікацією з розумом та з долею гумора :)