Львів, Миколайчука, 9

Собаче життя, або як бачать світ брати наші менші

Чи задумувалися ви, як ваш хатній улюбленець бачить світ? Чи здатний ваш котик чи пес справді оцінити колір яскравої іграшки? Чи навіть побачити те, що відбувається прямо перед його носом?

Коні

Очі коней достатньо великі і дозволяють побачити навіть найменший рух. Саме тому вітряний день – справжній жах для коня! Коні мають дивовижно широке поле зору – вони бачать геть усе, на жаль, за винятком того, що перебуває прямо перед їхнім носом. Коні не здатні побачити те, що знаходиться між їх очима. Саме тому вони так часто дивляться під ноги, коли кудись йдуть, зрідка піднімаючи голову, аби оцінити перспективу. Окрім того, очі коней гірше адаптуються до зміни освітлення; ось чому коні пручаються, коли заходять з сонячного світла у темну стайню.


Мавпи

Мавпи та горили в основному бачать так само, як і люди - вони розрізняють червоний, зелений і синій. Але деякі мавпи - «дальтоніки», до слова, одна мавпяча родина може мати до 6 видів різноманітних видів кольорової сліпоти. Так само як і у людей, частіше від таких дефектів сприйняття кольору страждають самці.


Кішки і собаки

Кішки і собаки не можуть похвалитися хорошим зором. Здебільшого вони покладаються на нюх і слух.

Котяче око створене для того, аби добре адаптуватися до змінного освітлення – це зір хижака, який однаково активний і вдень і вночі. Очі дозволяють кішкам визначити рух у будь-яких умовах освітлення, оцінити відстань та правильно націлитися, аби зловити здобич. Для того, аби досягнути таких переваг, котам довелося пожертвувати дечим: вони мають поганий зір зблизька, погану деталізацію зображення, і до того ж вони майже не сприймають колір (здебільшого відрізняють від інших тільки синій колір).

Собаки теж дальтоніки, але здебільшого бачать світ у жовтому і синьому кольорах. І хоча вони набагато краще за людину бачать у недостатньому освітленні, гострота їхнього зору значно нижча (предмети, які ви бачите чітко, видаються вашому улюбленцю розмитими). Око собаки здатне прекрасно розрізняти та фокусуватися навіть на мінімальному русі. Через вдале розташування очей і собаки, і коти мають краще сприйняття перспективи і глибини, ніж людина.