Львів, Миколайчука, 9

Рецепт на окуляри: що й до чого?

Ви щойно закінчили огляд у лікаря-офтальмолога і отримали рецепт на окуляри, які зроблять ваш зір чітким та комфортним. Лікар пояснив, що ви маєте короткозорість, далекозорість чи навіть астигматизм. Ніби все просто, але коли ви дивитеся на рецепт на окуляри, то бачите там лише довгий ряд незрозумілих чисел, абревіатур, дивних символів та знаків – і +. Невже потрібно бути офтальмологом і розмовляти латиною, аби дати собі раду з тим рецептом?

Беремося до справи! Букви ОS (oculus sinister) на вашому рецепті позначають ліве око, OD (oculus dextrus) - праве. Ви також можете зустріти літери ОU – для позначення чогось, що стосується одразу обох очей. Тепер давайте розберемося, що ж позначають дивні абревіатури SPH, CYL і Ax.

Сфера (SPH)

Сфера показує додаткову силу лінзи, необхідну для корекції короткозорості або далекозорості. Термін "сфера" означає, що корекція сферична - однакова по всьому оку.

Число, яке ви побачите поруч, означає ступінь вади зору. У загальному, що далі від нуля знаходяться цифри на вашому рецепті, тим гірший у вас зір і тим більша вирогідність, що вам потрібна додаткова корекція.

Цей показник вказаний в діоптриях - одиниці вимірювання рефракції або заломлення світла. Якщо ви короткозорі - перед ним буде вказано мінус (-); якщо далекозорі - це число має або знак плюс (+) або ж перед ним не буде жодного символу.

Циліндр (CYL)

На відміну від сферичної корекції, яка працює на всіх меридіанах ока, циліндр коригує виключно неправильну форму рогівки, яка носить назву астигматизм.

Число тут позначає силу лінзи для корекції астигматизму. З циліндром все так само – чим далі число від нуля, тим потужніша лінза потрібна для корекції зору. Зверніть увагу, що силі лінзи передує знак плюс або мінус. Це показує, що вам потрібна корекція короткозорого чи далекозорого астигматизму.

Вісь (AX)

Вісь позначає напрямок астигматизму, виміряний в градусах.

Вісь вимірюється числами від 1 до 180, де 90 відповідає вертикальному меридіану, а 180 - горизонтальному (для простоти уявіть транспортир, розміщений на поверхні ока). Число означає, з яким кутом ваші лінзи повинні бути розміщені в оправі.

Dp (distantio pupillorum) — відстань між центрами зіниць, вимірюється в міліметрах.

Якщо ж вам додатково потрібні окуляри для читання, тоді ви побачите позначку на своєму рецепті. Це додаткова сила лінзи, яка потрібна вам для фокусування зору на близьких віддалях. Зазвичай такі окуляри мають від +0.75 до +3.00 D.

Зверніться до досвідчених офтальмологів та дізнайтеся детальніше про корекцію зору у МЦ "ЛАЗЕР Плюс"!