Львів, Миколайчука, 9

Статті

За допомогою телескопу, встановленого у обсерваторії в Чілі, вдалося отримати надзвичайно чіткі фотографії Спіральної туманності (Helix Nebula ). З легкої руки журналістів цей об’єкт нарекли «Око Господнє».

Вперше це «око» помітив німець Карл Людвіг Хардінг (Karl Ludwig Harding) у 1824 році у сузір’ї Водолія (Aquarius). Тоді з Землі здавалося, що туманність схожа на спіраль. Тільки завдяки чітким фотографіям, зробленим у інфрачервоному світлі, вчені побачили, що вона дуже нагадує око.

Перші технології лазерної корекції зору виникли у 1950-х роках, з тих пір лазерні технології та власне сама процедура зазнали значних змін. Завдяки постійному розвитку лазерної хірургії покращилися і результати операцій. Тому постає питання: чи справді лазерні технології мають визначальний вплив на результати корекції зору?

Звичайно є лазери, які за даними численних досліджень, схильні до часткової гіперкорекції або недокорекції. Однак, саме тут справжній вибір роблять професіонали - деякі варіації в лазерній техніці розуміють, вимірюють і компенсують кваліфіковані рефракційні хірурги. Важливо відзначити, що саме хірург, а не лазер, визначає успіх операції.
Легенди стародавніх греків розповідають про богиню ранкової зорі Ірис, що розкидає вранці по небу свою накидку, створюючи різнокольорові зорі. Звідси і виникла назва очної райдужної оболонки, що дивує нас різними відтінками від чорного до зовсім світлого - ірис.

І хоча забарвлення очей визначається лише кількістю пігменту меланіну, і відомо, що блакитні райдужки містять невелику кількість пігменту, сірі та карі - більшу, а червоні райдужки альбіносів пігменту взагалі не мають, сучасні психологи вважають, що за кольором райдужки можна судити про риси характеру людини.
Які продукти утворюють з ліками небезпечну для життя суміш? З якими продуктами небезпечно поєднувати антибіотики, антидепресанти і парацетамол? 

Чемпіоном по небезпечним зв'язкам з ліками є грейпфрутовий сік.
Гучний розголос в медичному світі отримала трагічна історія чоловіка, який загинув від передозування Ліпримару, популярного засобу для зниження холестерину.
А ви знаєте, що сучасні операції з видалення катаракти стали можливими завдяки Другій світовій війні?

Сер Гарольд Рідлі, хірург-офтальмолог з Лондону, зауважив, що пілоти часто поверталися зі своїх місій з маленькими шматочками акрилового пластику в очах. Око, здавалося, не «помічало» ці частинки розбитого лобового скла, вони не викликали навіть найменшого запалення.
Саме цей матеріал згодом був трохи змінений, а у подальшому з нього почали виготовляти штучні лінзи, які використовують в операції з видалення катаракти.