Львів, Миколайчука, 9

Видалення катаракти без операції

Останнім часом в пресі, на інтернет-форумах багато говорять про катаракту та помутніння кришталика. Чи справді це питання настільки актуальне? Так, статистика показує, що у віці від 40 до 60 років кожен п’ятий мешканець земної кулі страждає від катаракти, а після 65 років – кожен другий!

З давніх часів люди намагалися лікувати катаракту, про це свідчать навіть древньоєгипетські літописи. На даний час існує тільки один кардинальний метод позбутися катаракти – хірургічна операція.

З давніх часів люди намагалися лікувати катаракту, про це свідчать навіть древньоєгипетські літописи. На даний час існує тільки один кардинальний метод позбутися катаракти – хірургічна операція.

Краплі

Популярні медичні видання мають досить оптимістичні статті про те, що на початкових стадіях катаракти непогані результати нібито можна отримати за допомогою медикаментозних препаратів, які направлені на нормалізацію обмінних процесів у кришталику. Зокрема говорять про різноманітні вітамінні краплі, які покращують живлення тканин ока та запобігають помутнінню кришталика.

Ці препарати зазвичай обіцяють уповільнити чи навіть відстрочити погіршання зору, надію вселяють пункти інструкції «продовжувати терапевтичне лікування навіть якщо спостерігається швидке покращення зору». Невже побороти катаракту можна без операції?

Зазвичай такі препарати покращують кровообіг в області ока, завдяки цьому покращується гострота зору. Інструкції до подібних препаратів говорять про те, що необхідно тривалий час користуватися краплями, перерви у лікування призводять до прогресування захворювання. Але більшість пацієнтів впродовж кількох місяців регулярно крапають краплі, щоразу витрачаючи свої кошти, а в результаті отримують тільки один результат – стабільне погіршення зору.

І тільки після візиту до лікаря пацієнти дізнаються, що головна небезпека консервативної терапії катаракти криється в тому, що подвійне навантаження на здорове око веде до зорової астенопії, тобто до погіршення загального самопочуття.

Очні краплі і справді можуть уповільнити розвиток катаракти, але не вилікувати око. Таким чином консервативне лікування катаракти доцільне тільки на початкових стадіях, коли катаракта ще не вплинула на Ваш звиклий спосіб життя.

Масажери для очей

Останнім часом широко рекламують різноманітні масажери та окуляри для очей, які за численними відгуками повністю позбавляють навіть від найгірших захворювань за 2-3 сеанси. Наприклад, різновиди квантових окулярів обіцяють, що за допомогою цілющого світла вони здатні зупинити сліпоту, ба, навіть побороти діабет, зменшуючи рівень цукру у крові. Скільки людей перевірили чи справді є ці диво-вироби у Державному реєстрі медичної техніки і виробів медичного призначення перед тим, як довірити їм свій зір та навіть своє життя?

У деяких випадках справді використання масажерів та окулярів може покращити кровообіг ока, зняти втому очей, і навіть змінити на краще самопочуття людей з синдромом сухого ока. Та переважно видиме покращення зору не пов’язане з усуненням катаракти без операції.

Однак неправильне використання подібних приладів може призвести і до серйозних наслідків – підвищення внутрішньоочного тиску чи навіть спровокувати крововиливи у осіб, що хворі на цукровий діабет та гіпертонію чи мають патологію судин.

Окуляри

Окуляри з фотохромом, антибліковим покриттям суб’єктивно покращують гостроту зору за рахунок того, що вони усувають супутні симптоми катаракти – чутливість до світла, двоїння та відблиски. Радикально покращити гостроту зору та усунути катаракту тільки за допомогою таких окулярів не можливо.

Методики покращення зору

Різноманітні методики покращення зору, вправи для подолання катаракти – покращують трофіку, кровообіг, знімають спазм акомодації, і дійсно ефективно використовуються для покращення гостроти зору дітей та підлітків з аномаліями рефракції. Однак прості рухи очима, масажі та вдивляння на сонце без захисних окулярів не подолає катаракту, яка й надалі продовжуватиме рости у Вашому оці.

Народні методи

Яким швидким би не був поступ у медицині, народні методи завжди користуватимуться попитом. Інтернет та різноманітні друковані видання наввипередки рекламують методи лікування катаракти за допомогою закрапування в очі меду, соку цибулі чи алое, розчинів приготованих з печінки риби, 3 дні вистояної на сонці, узварами насіння укропу, компресами з натертої картоплі, цукровим розчином з середини яйця, різноманітними узварами з дощових хробаків. А наскільки дієвою, виявляється, є урінотерапія, чи просто лікування сечею! До того ж ці засоби зазвичай радять не тільки крапати в очі, але й приймати натще.

Будь-який лікар скаже, що користуватися народними рецептами треба з розумом, неправильне використання нетрадиційних методів може призвести до непередбачуваних наслідків,

Використання усіх перерахованих методів на початкових стадіях катаракти може співпасти з патологічним процесом зміни кришталика. Він розпочинається з того, що кришталик потовщується, стає більш випуклим. У результаті людина поступово набуває короткозорість, зір покращується. Люди, які зазвичай мають вікову далекозорість раптом починають читати без окулярів! І Ви помилково можете подумати, що покращення пов’язане з лікувальною дією того чи іншого диво-методу, який дозволить подолати катаракту без операції. Однак, насправді зміни у Вашому зорі прогресують, і з часом гострота зору невпинно знижуватиметься.

На превеликий жаль, диво-ліків, які можуть відновити прозорість кришталика наразі не існує. Помутніння – це незворотна зміна протеїнів кришталика, від якої не можливо позбутися ані дієтою, ані спеціальним масажем, ані різноманітними народними методами.

Зверніться до досвідчених офтальмологів та дізнайтеся деталі про переваги видалення катаракти у мережі клінік "ЛАЗЕР Плюс".