Львів, Миколайчука, 9

Небезпечні зв'язки

Які продукти утворюють з ліками небезпечну для життя суміш? З якими продуктами небезпечно поєднувати антибіотики, антидепресанти і парацетамол? 

Чемпіоном по небезпечним зв'язкам з ліками є грейпфрутовий сік.
Гучний розголос в медичному світі отримала трагічна історія чоловіка, який загинув від передозування Ліпримару, популярного засобу для зниження холестерину.Але винні в цьому виявилися не ліки. До цього пацієнт лікувався цим препаратом багато років. Проблеми почалися, коли він пристрастився до свіжовичавленого грейпфрутового соку і випивав його щодня по 2-3 склянки. У результаті він помер від важкої ниркової недостатності.

Грейпфрутовий сік різко збільшує всмоктування багатьох ліків з кишечнику, і частина препарату, яка раніше проходила через травний тракт транзитом, починає засвоюватися.

Антибіотики

Антибіотики не можна поєднувати з жодними молочними продуктами. Кальцій, що міститься в них, пов'язує значну частину ліків, в результаті вони проходять крізь травний тракт, не всмоктуючись.

Багато антибіотиків не "люблять" не тільки молочне, але і кисле - фрукти, соки, газовані води, сухе вино і будь-які страви, приготовані з оцтом.

Парацетамол

Дуже небезпечне поєднання випивки з парацетамолом. Категорично не можна намагатися послабити цим препаратом похмільний головний біль. Багато хто за це поплатився своєю печінкою і відійшов в інший світ.

Крім того, багато фірм випускають ці ліки і модифікації на його основі під різними назвами: Ефералган, Фервекс, Колдрекс, Тера-флю і т.д. Парацетамол міститься в більшості знеболюючих і протигрипозних засобів. Люди думають, що це різні препарати, роблять суміш, а в підсумку - передозування парацетамолу. 

Антидипресанти

Антидепресанти не поєднуються з алкоголем, особливо з червоним вином, молочними продуктами, сирами, яловичиною, рибою, сосисками, бобовими, шоколадом, кавою, печінкою, помідорами, ікрою, консервами, соєю, бананами. Знімаючи депресію ліками і приймаючи ці продукти, ви ризикуєте отримати серйозний гіпертонічний криз.

Коли не можна пити соки?

Яблучний, сливовий, грейпфрутовий і лимонний соки не можна пити при виразковій хворобі шлунка і запальних процесах в кишечнику.

Абрикосовий сік не рекомендується вживати при ожирінні, виразковій хворобі, цукровому діабеті, коліті.

Морквяний сік протипоказаний при гастриті з підвищеною кислотністю, при загостренні виразкової хвороби шлунку, при колітах, проносах.

Сік черешні впливає на нирки, тому при запальних процесах його пити не рекомендується.

При цукровому діабеті сік з дині, банана, персика, аличі, груші, моркви та інших солодких фруктів вживають з обережністю і тільки після консультацій з лікарем.

Соки з кислих фруктів не рекомендується при хворобах печінки і жовчного міхура.

Сік з дині у деяких людей може викликати кропивницю, шкірний свербіж.